Pages

Jan 27, 2010

Adam @ Hospital # 2

Isnin

Alhamdulillah, Hari nie ada berita baik skit... doc bagitau, dalam darah adam takder jangkitan, (muskil tul la... aritu kata ada kuman... ari tak der plak... macam biskut plak) cuma dalam air kencing ada bacteria e-coli, lelain okey, so doc suruh teruskan ambik antibiotik sampai 7 hari.

Petang tadi.. tiub kat tangan adam tercabut, terpaksa la cabut dulu. Nak petang sebelum masuk antibiotik kena masuk tiub kat kaki pulak. Emmm nangis lagi ler mama ngan adam. Lepas masuk tiub adam tak leh tidor... sakit kaki agaknya, dua-dua belah kaki kena cucuk, last skali jumpa gak salur darah kaki sebelah kanan.
Malam tadi adam meragam... tak tau ler kenapa... kul satu lebih baru boleh tidor..

Selasa

Pagi nie adam nampak lebih sihat. dan pagi nie adam kena buat scan buah pinggang ngan kepala pulak. Doc kata nak tengok kot buah pinggang bengkak. Balik ke wad, nak kena ambik darah lagi... doc kata nak tengok kot ada kuman kat buah pinggang pulak... dah masuk bilik ambik darah... tak jadi pulak ambik... result kar kata buah pinggang tak der per-per... nasib tak ambik darah lagi... kalo tak sengsara lagi...

Petang nie adam meragam lagi, dari kul 6 sampai kul 11 nangisnyer... renti kejap-kejap jer... tu pun kena dukung jer... mama cakap lepas masuk ubat kul 6 terus nangis tak renti-renti. Kesian adam. Malam tu ayah pegi gak spital tengok adam. Kak long ngan kak ngah buat keje sekolah kat wad tu.

Kul 10.30 guard datang suruh kuar... tak per la... ayah doakan adam capat sembuh.

Rabu.

Pagi nie ayah pegi wad kul 8.30, sampai sana mama bgtau kena sound ngan matron (ketua nurse) tak leh jaga dua orang... bla...bla...blaa... memacam lagi ler... biasanyer mama ngan opah yang jaga, kalo sorang tak leh... tapi opah buat selamber je la... nak buatr cam ner... buakn senang nak jaga baby kat spital... tak per la... udah kerja dia cam tu...

tengah hari nie dah tak leh nak masuk antibiotik kat kaki adam... kena cari salur darah lain pulak... Kesian adam... memula sorang doc try cari... 40 minit ada dalam bilik tu... tak dapat gak... doc suruh bawa ke katil dulu... (kat kaki tu ntah berapa banyak ntah kena cucuk...) tak lamer lepas tu doc lain pulak try... cam tu gak... tak boleh lagi... yang teruknya adam juga...

Last skali doc otai yang buat... Alhamdulillah... baru boleh. kalo awal-awal bagi otai yang buat kan senang... yang sengsaranya adam ler...... dah jenuh kena cucuk sana sini baru boleh...

Alhamdulillah petang nie sampai malam adam tak ler nagis macam sebelum nie... cuma adam tak nak letak ... kena dukung jer... agaknya adam rasa lebih selamat bila ada mama atau opah dukung. maklumler... dah memacam kena buat... (sabar lah adam... nie semua untuk kesihatan adam juga.

6 comments:

sariah suffi said...

cian...deme nie mcm x fhm..nk mrh jer kejernya..tpi heran yea npe x boh wad kelas 2 yea..selesa skit..kn dh bg GL..cian opah tido bwh...deme ingt kita nie suka sgt ke nak tido spitl klu x der sebab kan..ingt kita sja2 pegi tido ke...

BTW sabr byk...hrp2 sis siebie pun kuat dan tabah jaga adam..mmg perit tgok anak kita nngis dikerjakan oleh mereka such as sy yg x tahan tengok anak kena cucuk kt klinik..tpi itu demi kesihatan dia..

emmii the strange said...

jadik bahan eksperimen doktor2 intern plak anak ko nih...geram aku!!! harap2 sabtu ni dah boleh balik...kat rumah selesa skit budak tuh nak tido...

Koyuki said...

kesian adam

semoga adam cepat sembuh
doakan yang terbaik

melatidaisy said...

salam..

sy doakan semoga Adam cepat sembuh dan membesar jd seorang anak yg soleh..amin.

smoga saudara sekeluarga terus tabah mghadapi ujian ini.

cik jijah said...

adam... cepatlah sembuh... acik ija tak tahan baca gini.. sengsaranya.. :(

Fadzli said...

Terima kasih semua ... adam dah keluar hospital jumaat aritu...

ADAM FAHMI

ADAM FAHMI